Hopp til innhold

Hvordan designe bildekor

Om du er interessert i bildekor, er du sannsynligvis også interessert i god dekor – godt design. I denne artikkelen ser vi på hva god bildekor er, hvilke elementer som burde være med, og hvordan du kan få en designet.

Lastebildekor for Espeland Transport hos GV Reklame.

Hva er bildekor?

Når vi snakker om bildekor på GV Reklame, refererer vi til alt av folie vi legger på bil (og andre kjøretøy). Dette kan være alt fra en logo på sidedør, til helfoliering av lastebiler. Dekoren er stort sett en del av et firmas markedsføring, men kan også være en måte å synliggjøre bilen og dens tjenester (som med f.eks. utrykningskjøretøy).

Hva er god bildekor?

Hva som betegnes som god bildekor avhenges av mange faktorer:

  1. Hva er målet ditt? Godt design er bare godt om det hjelper deg nå det som faktisk er målene dine. Det er derfor viktig å tenke på hvilket budskap som presenteres, og hvordan det presenteres. Ønsker du for eksempel flere besøkende på hjemmesiden din, er det viktig å skape interesse for dine tjenester/produkter, samt synliggjøre adressen til denne hjemmesiden.
  2. Hvordan implementeres din visuelle identitet? Visuelt fin dekor er supert, men om din visuelle profil ikke kommer fram, hjelper det ikke markedsføringen din. Det er derfor viktig at dine farger, skrittyper og så videre harmonerer i finishen.
  3. Er dekoren lett å lese og forstå? Også i fart? Tekst må være kort og stor nok til at det kan oppfattes i løpet av sekunder. Men her er det også feller, da det ikke handler om å blåse opp telefonnummeret ditt langs hele bilen, men heller om en god balanse mellom kontrast og interesse.
  4. Er folien montert med presisjon? Et vakkert design vil ikke se bra ut om det er montert skjevt, eller med upresis overlapping.
  5. Hvordan er foliens kvalitet? Som med montering, er det viktig at også folien har god kvalitet. Bildekor er en god investering, nettopp fordi dekoren skal kunne holde lenge (hos GV opplever vi ofte at kundene bytter ut bilene før de må bytte ut folien). Men om du går for dårlig foliekvalitet, vil det fort synes.

Hvilke elementer burde god bildekor ha?

Som nevnt ovenfor, er god bildekor bare god om den hjelper deg nå dine tenkte mål. Elementene du velger å ha på vil derfor også variere.

Men de mest vanlige, og viktige, elementene er:

  • Firmalogo
  • Kontaktinformasjon
  • Tjenester/produkter

I tillegg til dette er det normalt å ha på f.eks. slagord. Det er viktig å nevne at det viktigste er å ta hensyn til at bilen ofte vil bli sett i fart, og det er derfor vesentlig at tekst holdes til et minimum: du vil at det skal være enkelt for folk å finne ut om de kan trenge deg, og om de gjør det, hvordan de kan kontakte deg.

For å redusere mengde tekst, er det også normalt å ha på visuelle elementer. Dette kan være i form av enkle ikoner, illustrasjoner eller til og med bilder. Bilder er en suveren måte å virkelig gjøre bilen unik og lett gjenkjennelig, men det er naturligvis da viktig at de er relevante.

Abstrakte visuelle elementer kan også gjøre seg, men burde da komplementere helheten og trekke oppmerksomhet mot selve bilen, heller enn å ta oppmerksomheten bort fra budskapet.

Hvordan designe en god bildekor?

Dersom du vil ha bildekor, har du et par alternativ for produksjon av design:

  1. Designe det selv/online
  2. Designe det profesjonelt

Om du, eller noen du kjenner, har øye for design og har tilgang til de rette programmene, kan du spare penger på å skape ditt eget design. Om du velger dette alternativet, er det viktig at du sjekker at produksjonsfilene du får vil være vektorfiler, og ikke for eksempel PNG- og JPG-filer. Disse filene vil ikke kunne produseres og faktisk monteres på bilen, så arbeidet blir derfor bortkastet.

Det fins helt sikkert løsninger på nettet hvor du kan betale designere en lav sum for å produsere designet, men merk at dette ikke alltid er løsninger som vil gi gode sluttresultat, og vi vil derfor anbefale å ikke gå for dette.

Velger du å legge noen ekstra kroner i det, som våre kunder stort sett gjør, er det verdt å få bildekoren produsert profesjonelt. Med dette alternativet kan du kjenne deg trygg på at dekoren vil se bra ut visuelt, den vil være effektiv og lesbar, og designet vil bli satt opp så det kan produseres uten problemer. Hos GV Reklame hjelper vi deg mer enn gjerne med å sette designe blidekoren din.

Kontakt oss nå